Februárban pirosat

Februárban folytatódott a kanadai fehérneművarrós kihívás, Valentin nap apropóján, Love yourself! témában pirosból kellett alkotni. Nem is akármiből, sztrecs-szaténból. Ezt természetesen legkézenfekvőbben a kiíró boltjából lehet beszerezni, ha épp nem tartasz otthon belőle, mondjuk valahol a só és a liszt között. 🙂 Nekem volt, pontosabban a szüleimnél tárolt aranytartalékok közül kellett elővarázsolni, de meglett, hála a rendszerezett tárolásnak. Annyit elmondhatok, most sem nyertem semmit, a nyerteseket ezennel sorsolással választották ki, pedig most lett volna esély! Itt láthatod az alkotásokat és olvashatod a hozzá írt “pályázati anyagot”. Nálam nem a pályázati szöveg került fel a honlapra, hanem a kiíró egy további levelére adott válaszom, de sebaj. 🙂

02 Red Satin.jpgPedig igazán jól sikerült a melltartó, amit varrtam! Mostanáig 158-an kedvelték a csoportban, ahol mindenki munkáját látjuk, és több mint 30-an írták, hogy tetszik nekik a melltartó. Ez messze meghaladja a bármely más résztvevő munkájára adott reakciókat (pedig azok is nagyon szépek lettek). Nagyon jól esett! Adott egy nagyobb lökést, hogy folytassam, no nem a varrást, mert azt folytatnám mindenképp, hanem a versenyt, kihívást, alkotást, mert ezen keresztül tudok tanulni, ösztönöz, hogy fejlődjek a tervezésben, a szerkesztésben, a kidolgozásban – mindben rengeteg lehetőség van még! De hadd osszam meg veletek a reakciókat, nevek nélkül:

Zárt csoport.jpg

A textilfestésről szóló bejegyzésemben rózsaszínre festettem mindenféle anyagot, kellékeket. Ezekből varrtam a piros melltartó próbaverzióját, a folyamatot végigfényképeztem (már csak meg kell írni a bejegyzést róla). A kiíró saját szabásmintáját használtam: Pin Up Girls Classic Full Band Bra. Ennek a fajta melltartónak az a lényege, hogy a mellkas elején fekvő “alaplap” (nyeregrész) alulról teljesen körbeveszi a kosarakat, így jó tartást biztosít, még merevítődrót nélkül is (így én még nem próbáltam, de ezt mondják…). Na majd hamarosan lesz egy kis melltartó-anatómia is!

A szatén anyaggal megszenvedtem. Egyik irányban rugalmas volt, rá merőlegesen teljesen rugalmatlan. Nagyon csúszós volt a színéről, így minden varrás előtt férceltem (bontottam is). A szilikonos alsó gumit (ami a hátpánthoz való), nem vitte rendesen a varrógépem, és a nagyon fényes poliészter cérnám folyton legurult a spulniról, rátekeredett a cérnatartó tüskére, aztán megfeszült és elszakadt… Ahhoz képest, hogy egy melltartót pár óra alatt meg lehet varrni, ezt két napon át csináltam, igaz, szakaszokban. De mutatom, megérte:

16 Red Satin.jpg

Elsőre most csak a varrás főbb lépéseit írom le:

 • A melltartó részeit kiszabom. Alulról felfelé haladva: a nyereg (fényes, középen) és hátpántok, alsó kosarak (fényes) és felső kosarak (csipke, itt nem rugalmas), vállpántok. (A képen látszik, miért nyereg a neve, igaz, fejjel lefelé kellene fordítani, és egy kétpúpú tevére adni… Angolul bridge, híd, abból is a kétlyukú! 🙂 )

dav

 • Összevarrom az alsó kosarat a felsővel.
 • Bevarrom a kosarakat a helyükre, rávarrom a vállpántokat a felső kosárra.
 • Rávarrom a hátpántokat.
 • Felvarrom a kosarak peremére a behúzópántokat, amibe a merevítődrótok kerülnek majd.

dav

 • Felvarrom az alsó gumit és a felső gumikat (háta – hónalja – vállpánt külső széle, és nyakkivágás – vállpánt belső széle). Az alsó gumit a színéről is levarrom.
 • Letűzöm a behúzópántokat a színéről.
 • Befűzöm a merevítődrótokat, levarrom a behúzópánt végeit.
 • A felső gumikat a színéről is levarrom.
 • Összeállítom a vállpánt gumi részét a karikával és a szabályozóval. Felvarrom. Ugye, milyen szép szimmetrikusra sikerült a csipke?

dav

 • Felvarrom a hátkapcsot.

dav

 • Felvarrom a közepére a díszt/masnit. Itt egy szív alakú arany szabályozót használtam.

dav

Hamarosan ingyenesen letölthető szabásmintákat fogok nektek összegyűjteni, és egy angol-magyar fehérneművarró-szótár is alakul.

 

Februárban pirosat” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s